LED nedir? LED çeşitleri nelerdir?

LED Nedir?

LED, Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot) kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Adından da anlayacağınız üzere LED bir diyottur. Yani akımı sadece tek yönlü geçiren iki kutuplu yarı iletken bir devre elemanıdır.


Düşük enerji tüketimi, uzun ömürlü olmaları, küçük ve sağlam yapıları, çok hızlı açılıp kapanabilmeleri, CRI değerlerinin yüksek olması gibi geleneksel aydınlatma ürünlerinden daha birçok yönden üstün duruma gelmişlerdir.

LED Nasıl Çalışır?

LED tüm diğer diyotlar gibi içerisinde p tipi ve n tipi iki yarı iletken madde barındırır. P-tipi yarı-iletkende pozitif yük taşıyıcılar, n-tipi yarı-iletkende ise negatif yük taşıyıcılar bulunur. Bu şekilde sadece anottan katota akım geçişi gerçekleşebilir.

LED'in iç yapısı

LED lerde diğer diyotlardan farklı olarak yarı iletkenlerin birleştiği noktada elektron alış-verişi, ışımaya sebep olur. Bu olaya elektroluminesans adı verilmektedir.

LED’in Tarihçesi

Elektrolüminesans olayını, ilk olarak 1907 yılında İngiliz mühendis Henry Joseph Round kristal dedektörü ile deney yaptığı sırada keşfetmiştir. Silisyum karbür kristalleri ile deneyler yapan Round, kristalin belirli bölgelerine gerilim verdiğinde ışık parlamaları gözlemlemiştir.

1920 li yılların başında SSCB'de bir radyo teknisyeni olan Oleg Vladimirovich Losev radyolarda kullanılan diyotların çok zayif kırmızı bir ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı. Bu buluş sonrasında uzunca bir süre LED ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. 1962 yılında Texas Instruments firması SNX-100 isimli ilk ticari LED'i piyasaya sürdü. Bu LED sadece Kızılötesi ışınımda bulunuyordu.

LED Teknolojisi

LED’ler ilk başlarda çok düşük seviyede ışık yaydıkları için sadece elektronik cihaz ve devrelerde güç ve durum göstergelerinde kullanılıyordu. Günümüzde ise LED teknolojisinin gelişmesi sayesinde iç ve dış mekan aydınlatmaları, otomobil farları, reklam panoları, LED tabelalar, LED ekranlar,  televizyon ve LCD ekran aydınlatmaları gibi birçok alanda kullanılmaktadırlar.

LED Çeşitleri

DIP LED:

Günümüzde, elektronik devrelerde ve küçük dekorasyon ve reklam ürünlerinde sıklıkla kullanılan Dual In-line Package Türkçeleştirmeye çalışırsak Bacaklı tip LED çeşididir. 

RGB LED Nedir?

RGB LED, kırmızı-yeşil-mavi LED'lerin üçünü de tek bir üründe bulundurulmasıyla elde edilir. Bir LED paketinde bulunan bu üç ana rengi ayrı ayrı kontrol edebilir parlaklık seviyelerini ayrı ayrı değiştirerek tüm ara renkleri elde edebilmek mümkündür.

Piyasadaki farklı LED çeşitlerine, kullanım alanlarına ve temel özelliklerine bir sonraki yazımızda değineceğiz. BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Sektörel Teknolojiler
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?